Na návštěvě u Petra Ptáčka v Habánských sklepích

Od konce loňského roku je Petr Ptáček ředitelem Habánských sklepů. Ve vedení vystřídal předchozího ředitele Josefa Svobodu, který vinařství vedl 30 let. Rozhodli jsme se, že ho pro vás trochu vyzpovídáme.

Hned na úvod se zeptám. Jaké to je obsadit ředitelskou židli po někom, kdo tu byl 30 let?

Musím říct, že kolegové mě přijali skvěle a hodně mi po nástupu pomohli. Asi bylo mojí výhodou i to, že už v oboru nejsem úplně neznámá tvář.

Plánuješ na nové pozici měnit, jaká vína se u vás vyrábí?

To vůbec ne. Vždycky jsem respektoval kvalitu zdejších vín. Značka je velmi dobře etablovaná na trhu, její produkty jsou fajn, zákazníkům víno chutná. A mojí misí je, abych ty dobře nastavené postupy udržel a dál rozvíjel. A aby v kontextu dnešní doby, která je velmi turbulentní, Habánské sklepy pořád hrály v konkurenci prim.

Přesto ale jedna velká změna už přišla. První šumivé víno pod značkou Habánské sklepy…

Ano, novinka je na pultech obchodů přibližně od května a spotřebitelé ji postupně objevují. Ještě je brzy na hodnocení, ale například v naší vinotéce se prodává skvěle. Je to další krok k tomu, abychom rozšířili zákazníkům nabídku habánských vín.

Můžeš v krátkosti popsat, jaké je Habánské šumivé?

Šumivé víno vyrábíme metodou charmat z moravských hroznů a jsou v něm cítit šťavnatá zelená jablka a hrušky.

Habánské sklepy jsou součástí skupiny BOHEMIA SEKT, která je právě sekty a šumivými vína proslulá. Neděláte si trochu konkurenci ve vlastním podniku?

Z toho bych obavy neměl. Jde spíš o doplnění stávajícího portfolia a věc řízená v rámci skupiny. Není to žádná naše rebelie. (smích)

Přesuňme se od šumivých k tichým vínům, na která se Habánské sklepy hlavně specializují. Jaké víno z portfolia si rád otevřeš?

Loni odstartoval prodej prémiových vín typu „Rezerva“. Rulandské modré a Merlot, které nejméně 18 měsíců zrály v sudu a poté 6 měsíců v láhvi. Jsou úspěšné na soutěžích a zážitek, který z nich můžete mít, je úžasný. Také Zweigeltrebe 2016 barrique, který je teď v prodeji, je výborný.

Všechno jsou to červená vína. Co tedy říkáš na názor, že se na Moravě nemohou dělat dobrá červená?

Toto je mýtus a nepochopení situace. V České republice můžete vyrobit špičková červená vína, která jsou konkurence schopná ve světě. Jen si je potřeba uvědomit, že jsou určité styly vína. V našich podmínkách studené vinařské oblasti bude styl červených vín zpravidla o elegantní a vyrovnané šťavnaté chuti s vůní připomínající čerstvé ovoce a koření. Oproti tomu styl červeného vína, který je typický pro teplý vinařský region, jako je například Austrálie a jih Itálie, nabízí vína více alkoholická, mohutná s aromatickým profilem, který je zpravidla plný marmelády a sušené ovoce. Tyto styly jsou určené místem, kde se réva pěstuje. Nelze říct, který je lepší nebo horší. Řeknu ještě jinak, tam kde se dají pěstovat jablka, nejdou pěstovat banány a opačně.

O jaké odrůdy vín z portfolia „Habánů“ je teď největší zájem?

Jsou odrůdy, jejichž popularita se v průběhu času mění. U některých klesá, další nabírají opačný směr. Dlouhodobě se v popředí drží Rulandské šedé, Tramín červený a Pálava. To jsou stálice, po kterých zákazníci sahají.

Odkloňme se od vína. Pro letní sezonu jste vybudovali stellplatz pro karavany. Proč právě ten?

Ještě před třemi lety jsem neznal nikoho, kdo by jezdil s karavanem. Teď, když se podívám jen mezi své kamarády, tak každý desátý s ním jezdí. Je to trend, který vznikl během pandemie covidu a spousta lidí mu přišla na chuť. Vyhovuje jim, že jsou i na cestách „ve svém“. Stellplatz je rozšíření nabídky pro naše zákazníky. Máme deset míst, objednávat se mohou online a vše funguje přes QR kódy. Ze stellplatzu pak můžou lidé přijít rovnou k nám na degustaci.

Vaše vína se prodávají téměř v každém supermarketu. Jak moc je tedy pro vás důležitá vinařská turistika?

Naším cílem je pracovat se zákazníkem na úrovni turistického ruchu. Dát mu možnost podívat se do habánského sklepa, ochutnat si vína přímo u nás. Když si jdete koupit láhev vína do obchodu, kupujete tak trochu zajíce v pytli. Chceme, aby zákazníci přímo u nás objevovali různá spektra chutí. Degustace u nás můžou zákazníka obohatit, rozšířit mu obzory a nabídnout mu zážitek a nějakou emoci.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně pracovních úspěchů!

Kdo je Petr Ptáček

Petr Ptáček je uznávaný enolog, jehož vína získala pětkrát titul absolutního šampiona v prestižní domácí soutěži Salon vín. V roce 2021 nastoupil do společnosti BOHEMIA SEKT, kde zastává pozici ředitele vinařství Habánské sklepy a technologa výroby prémiových vín. V minulosti působil například ve vinařstvích Mikrosvín, Zámecké vinařství Bzenec či Nové vinařství.